MATHEMATICS
TERM 3
NAME: …………………………………………………ADM NO……………….
CLASS………………..DATE…………………
FORM TWO
MATHEMATICS
TIME: 2 ½ HOURS
Instructions
 Write your name, adm no. class and date in the spaces provided above.
 The paper consists of two sections: section I and section II.
 Answer all the questions in section I and any five in section II
 Section I has sixteen questions and section II has eight questions
 All answers and working must be written on the question paper in the spaces provided below each question.
 Show all the steps in your calculations, giving your answers at each stage in
the spaces below each question
 KNEC Mathematical table and silent nonprogrammable calculators
may be used.
FOR EXAMINER’S USE ONLY
SECTION I
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  Total 
SECTION II


17  18  19  20  21  22  23  24  Total 
This paper consists of 14 printed pages
SECTION 1 (50 MARKS)
Answer any FIVE questions in this section in the spaces provided
1.Evaluate: + (3mks)
of ( +)
2.Express as a fraction. (2mks )
0.
3.Simplify (3mks)
 Fifteen tractors each working eight hours a day take eight days to plough a piece of land. How long would it take 24 tractors each working 10 hours a day to plough the same piece of land 3mks)
 The shaded region below shows the area swept out on a flat windscreen by a wiper. Calculate the area of the shaded region. (4mks)
4cm
16cm 120^{o}
6.The mass of two bags of beans and three bags of salt is 410kg. If the mass of three bags of beans and two bags of salt is 390kg, find the mass of each bag. (3mks)
7.The interior angle of a regular polygon is twice the exterior angle.
 Find the number of sides of the polygon. (3mks)
 What is the name of the polygon? (1mks)
 The angle of elevation of a church tower from a point A, 50 metres away from the foot of the church is 24^{o}. Find the distance between A and B if the angle of elevation of the tower from B is 20^{o}. (4mks)
9.The figure below is a cross section of a swimming pool 8m wide. Calculate the capacity of the pool in litres. (3mks)
30m
1m
3m
 Three litres of water (density 1g/cm³) is added to twelve litres of alcohol (density 0.8/cm³).What is the density of the mixture? (3mks)
 The volume of two similar solid spheres are 4752cm³ and 1408cm³. If the surface area of the small sphere is 352cm², find the surface area of the larger sphere. (3mks)
 Solve for x in the equation = 32 (3mks)
 Momanyi spent one eight of his February Salary on farming, half on school fees and two thirds of the remainder on food. Calculate his February salary and the amount he spend on school fees if he spent sh. 3200 on food. (3marks)
 Form three inequalities that satisfy the unshaded region R. (3marks)
 A Kenyan tourist in US borrowed 10,000 US dollars to pay for his son’s examination.
He is expected to pay either in Kenyan shillings or through an account in the United Kingdom in
sterling pounds. If he decided to pay through United Kingdom, how much would he save given
that
1 US dollar = 82.4 Kenyan shillings
1 Sterling pound = 1.4 US dollar
1 Sterling pound = 105 Kenyan shillings (3mks)
 Solve for X in the equation. (3mks)
SECTION II (50MKS)
Answer any FIVE questions in this section in the spaces provided
 The figure below shows a glass in form of a frustrum of a cone whose top and bottom diameter of 7cm and 3.5cm respectively. Its depth is 10cm. Taking ,
Calculate;
 a) Its total surface area. (5 marks)
b). Its capacity in litres. (5 marks)
18.Two friends Jane and Tom live 40km apart. One day Jane left her house at 9.00am and cycled towards Tom’s house at an average speed of 15km/hr. Tom left at 10.30am on the same day and cycled towards Jane’s house at an average speed of 25km/hr.
 Determine;
 The distance from Jane’s house, where the two friends met. (4 marks)
 The time they met. (2 marks)
 How far Jane was from Tom’s house when they met? (2 marks)
 The two friends took 10 minutes at the meeting point and they cycled to Tom’s house at an average speed of 12km/hr. Find the time they arrived at Tom’s house. (2 marks)
 Town Q is 180km on bearing of 050^{o} from town P. Another town R is on a bearing 110^{o} from P and also on compass bearing S 30^{o}E from Q. Town S is South of P and also West of R.
Using scale 1 cm rep. 20 km;
 Draw the scale diagram to show the positions of the four towns. (6 marks)
 Use your scale diagram in (a) above to find;
 The distance of R from P. (1 mark)
 The bearing of Q from S. (1 mark)
 The distance of Q from S. (1 mark)
 How far P is North of S. (1 mark)
 The mark of 100 candidates for mathematics examination were distributed as follows.
marks  No of candidates(f)  Midpoint(x)  fx  c.f 
3034
3539 4044 4549 5054 5559 6064

5
24 26 24 13 6 2

(a)Calculate
(i) The mean mark (2mks)
(ii) The median (3mks)
(b) On the grid provided, draw a histogram. (3mks)
(c) On the same graph, draw a frequency polygon. (1mk)
(d) Find the modal mark. (1mk)
 The figure below shows two circles of radii 10.5 and 8.4cm and with centres A and B respectively. The common chord PQ is 9cm.
(a) Calculate angle PAQ. (2 mks)
(b) Calculate angle PBQ. (2 mks)
(c) Calculate the area of the shaded part. (6 mks)
 Three business partners; Kamau, Tatwa and Makau contributed Ksh. 100,000, Ksh. 80,000 and Ksh. 50,000 respectively to start a business. After one year, the business realized a profit which they shared in the ratio of their contributions.
 If Makau’s share of profit was Kshs. 20,000, how much was the total amount of profit?
(3mks)
 At the beginning of the second year, Makau boosted his shares by Ksh. 10,000. If the business profit increased by 20% at the end of the second year, calculate:
 Kamau’s share of the profit. (4mks)
 The difference between Kamau’s and Tatwa’s share of profit. (3mks)
 (a) Show by shading the unwanted region, the region which satisfies the following inequalities (8mks)
Y > 3
4y ≤5x + 20
2y < – 5 x + 10
4y≤ 3x – 12
(b) Calculate the area of this region in a square units (2mks)
 Triangle ABC has the vertices A (3, 1), B (2, 2) and C (3, 4).
(a) On the grid provided draw triangle ABC and its image A^{1}B^{1}C^{1} under a rotation of negative quarter turn about the point (0,0) (3 marks)
(b) (i) Draw triangle A^{11}B^{11}C^{11} the image of A^{1}B^{1}C^{1} under a reflection in the line y = x (2 marks)
(ii) Describe fully the transformation that maps A^{11}B^{11}C^{11} onto ABC (2 marks)
(c) (i) On the same axes draw triangle A^{111}B^{111}C^{111 } the image of A^{11}B^{11}C^{11} under a translation given by translation Vector
(iii) State the co ordinates of A^{111}B^{111}C^{111 }(2 marks)
^{ ______________________________________________________________________________________}
MATHEMATICS FORM 2
MARKING SCHEME
1Evaluate: + + (2mks)
of ( + )
: + +
of ( + )
+
=
=25+ = 25
 Let r= 0.1515
100r=15.1515
99r=15.0000
R= =
 Simplify (2mks)
a(yx)= a(yx) = a = a
b(yx) – b(yx) –b b
 T D H
15 8 8
24 10
15/24 x 8/10×8= 4 days
5.
A1 = 0/360 r^{2}
=120/360×3.142×20^{2}=418.933cm^{2}
4cm = 2.68.117cm^{2}
Area of shaded region.=418.933268.17
16cm 120^{o }=150.816cm^{2}
 2b+3s=410
3b+2s=390
4b+6s=820
9b+6b=1170
5b+0=350
5b=350
5 5
2×70+35=410
140+35=410
3s=410140
3s=270
3 3
S=90
Beans=70bags
Salt=90bag
7a). Let the exterior angle be x
X+2x=180
3x=180
X=60^{o}
no of sides
360/60=6
 b) Hexagon
 Tan 24^{o}= h/50
50 tan 24^{o} = H
Tan 20^{o} = H/(50 +x)
(50+x) tan 20=H
18.1999+0.364x=22.26
0.3640c=22.2618.199
0.364x=4.061
X=4.061
0.364
=11.16m
 Volume of water=Ah
A=1/2(1×3) x 30= 60m^{2}
V=60m^{2} x 8m=480m^{3}
1m^{3}=1000L
480m^{3}=?
480m3 x 1000L
1m^{3}
= 480,000L
 Total vol = 15 litres = 15000cm³
Tota; mass = 3000g + (12000 ´ 0.8)g
= 3000g + 9600g = 12600g M1
Density = M1
= 0.84g/cm³ A1
 VSF = 3.375
LSF = M1
ASF = (1.5)²
Area of larger cylinder
= 352 x 2.25= 792cm² A1
 ^{X} ^{1 X} = 32
( ^{X} ^{1 X }=
13.
1.
February salary School fees

M1
A1
B1 
14.
2.  B1
B1 B1 
 10,000 ´ 82.4 = 824000 M1
10,000 M1
824000 – 750000 =
Sh.74000 A1
 L.C.M=12 24x1612x+6=1210x
24x12x+10x=126+16
22x=22
X=1
SECTION II
17 
a)
T.S.A = + ( RL – rL) = (r^{2} + RL – rL) = (1.75^{2} + 3.5^{2} x 19.69 – 1.75 x 9.85) = x 54.18 = 171.1cm^{2}
b) Vol = R^{2}H – r^{2}h H = 20 h = 10 (R^{2}H – r^{2}h) (3.5^{2} x 20 – 1.75^{2} x 10) (245 – 30.625) x 214.375 cm^{3} 
B1
M1 M1 M1 A1
B1
M1 M1
M1 A1 
18a)  i) 10.30
–9.00 1.30 Jane travelled = x 15 = 22.5 Distance before Tom starts journey Relative speed = 15 + 25 = 40km/hr T.T.T.M = = 0.4375 hrs 15 x 0.4375 = 6.5625km 22.5 + 6.5625 = 29.0625km
ii) They met after 0.4375 hrs = 0.4375 x 60 = 26 minutes 10.30 + 26 10.56am iii) Jane had travelled 29.0625km = 40.00 – 29.0625 = 10.9375km
b) = 0.91146 hrs 0.91146 hrs = 55 minutes Add rest time = 10 minutes = 65 = 1 hr 5 minutes 10.56 +1.05 12.01 pm 
M1
M1
B1
A1
M1
M1
B1 B1
M1
A1 

10 
19  a)
b) i) Distance R from P = 13.4cm ± 0.1 But 1 cm rep 20km = 13.4 x 20 = 268km
ii) Bearing of Q from S 034^{o }± 001^{o}
iii) Distance of Q from S 12.4cm ± 0.1 But 1cm rep 20km = 12.4 x 20 = 248km iv) How far P is north of S = 4.5cm But 1cm rep 20km = 4.5 x 20 = 90km 
B1
B1
B1
B1 
21  a)
< PAQ = <PAM + <QAM < PAM = sinθ1 = Sin ^{1} (0.4286) = 25.38^{0} < QAM = <PAM = 25.38 →<LAP = 25.38×2= 50.76
b) <PBQ = < PBM + <QBM < PBM = sin∝1 = Sin^{1} (0.5357) = 32.39^{0} < PBM = <QBM = 32.39^{0} <PBQ = 32.39^{0}x 2 = 64.78
c)i)
area of segment = area of a section – area of D Taking (i) = = 48.84 – 42.69 = 6.15cm^{2} Taking (ii) = = 39.89 – 31.92 = 7.97cm^{2} = (6.15 + 7.97) cm^{2} = 14.12cm^{2}

M1
A1
M1
A1
M1
B1
M1M1
B1
A1 

22.a) Kamau Tatwa Makau
100,000 80,000 50,000 10 : 8 : 5 5 = 20,000 23 1 = ? 20,000 x 23 5 = 92,000
(a) (i) New Ratio 5 : 4 : 3 120 x 92,000 100 New profit = 110,400
Kamau’s share = 5 x 110,400 12 = 46,000
(ii) Tatwa’s share = 4 x 110,400 12 = 36,800 Difference = 46,000 – 36,800 = 9,200

B1
M1
A1
B1
B1
M1
A1
M1
M1
A1 

10 
I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before